Lakossági hűtés

A légkondicionálás nem egyszerűen csak a levegő hűtését jelenti, hanem a hőmérséklet, friss levegő és páratartalom tökéletes szabályozását, vagy akár a levegő tisztítását, megfelelő komfortszintet biztosítva egész éven át.  Az egyre növekvő energiaárak és a környezetvédelmi megfontolások miatt azonban a légkondicionálásnak fokozottan energiatakarékosnak is kell lennie. Az általunk forgalmazott hőszivattyús légkondicionáló berendezései teljes, – mindent magában foglaló megoldást nyújtanak a kimagasló teljesítmény és hatékony energia-felhasználás biztosításához, tiszteletben tartva a környezet védelmét.

8589130466338-luxury-modern-homes-wallpaper-hd

A LÉGKONDICIONÁLÁS ÚJ DIMENZIÓJA 

Nyugodtan várhatja a kánikulát, mi felkészítjük a szezonra légkondicionálóját!

Miért van szükség a split klíma karbantartására?
A hűtési szezon alatti működtetés során a klímaberendezés jelentős mennyiségű, – a levegőben megtalálható szennyeződést szív magába. A split klíma beltéri egységében különböző szűrők találhatók meg, melyek feladata pontosan ezen szennyeződések kiszűrése. Ha tüzetesebben megvizsgáljuk klímaberendezésünk beltéri egységét, akkor láthatjuk, hogy egy egyszerű, viszonylag finom porszűrő takarja a hőcserélő teljes felületét. Ezen a szűrőn a nagyobb szemcséjű por, szöszök fennakadnak, viszont a finomabb szennyeződések átjutnak rajta.    
A hőcserélőn kicsapódó nedvességen ez az apró méretű szennyeződés megtapadhat, és ha nem tisztítjuk, kezeljük, akkor melegágya lehet a különböző gombák, penészek, baktériumok telepeinek. 
                  
Az elhanyagolt, nem szakszerűen és a kellő rendszerességgel tisztított split klíma beltéri egységek belső felületén, ventillátorán, csepptálcájában lerakódott szennyeződésen a párás, sötét környezetben kialakulnak a baktérium, gomba, penész, stb. telepek, melyek a készülék elindításakor, működésekor a lakás levegőjébe juttatják a kórokozók hadát, majd onnan szemünkbe, orrunkba tüdőnkbe jutva olyan légúti betegségek kialakulásának kockázatát növelik, mint az allergia, asztma, legionellózis, stb.
A split klíma szakszerű tisztítása megakadályozza, hogy a készülékben – egyébként legtöbbször ideális életkörülményekre lelő mikroorganizmusok megtelepedjenek, elszaporodjanak, és a berendezések által folyamatosan keringetésre kerüljenek agyagcseréjük melléktermékeivel együtt a beltéri levegőben. A legelterjedtebb (penész)gomba fajok (aspergillus, penicillum) mellett baktériumok is megjelennek a beltéri egységek hűtőbordáin kialakuló vékony filmrétegen, illetve csepegővíz-tálcán. A legismertebb, kifejezetten a légkondicionálókhoz köthető baktériumtörzs a legionella, amely atípusos tüdőgyulladást okozhat.

A split klíma beltéri egységek tisztításának menete:
•    Elsődleges porszűrők portalanítása, folyóvizes lemosása.
•    Különböző szűrőbetétek lemosása, szükség szerinti cseréje.
•    A hőcserélő gőztisztítóval történő tisztítása, fertőtlenítése.
•    A nagyon elkoszolódott készülék teljes szétszerelése, tisztítása.
•    Vegyszeres kezelés, fertőtlenítés, a baktérium, penész, gombatelepek kialakulásának megelőzése.

A kültéri egység ellenőrzése:
•    Sűrített levegős tisztítás.
•    Csatlakozók ellenőrzése
•    Gáznyomás mérés.
•    Kültéri egység hőcserélőjének átmosása 3 bar nyomású tisztító szerrel.

A split klíma beltéri egység tisztításának az egészségmegóvás csak az egyik feladata. Az elporolódott hőcserélőn nehezebben jut át a levegő, ezáltal a hűtés hatásfoka gyengül. A ventillátoron megtelepedett szennyeződés kiegyensúlyozatlanságot, és nem megfelelő légszállítást okoz, ami szintén a hűtés gyengülésében mutatkozik meg.
A split klíma karbantartás menetének ki kell terjednie az egészségügyi szempontok mellett a megfelelő működés ellenőrzésére is. Az elektromos kötések ellenőrzése, a kondenzvíz eltávozásának ellenőrzése, az esetleges rezonanciák megszüntetése mind a karbantartás folyamatát végző szakember feladata.

A split klíma másik alkotórésze a kültéri egység, ami az esetek nagy részében a szabadban helyezkedik el, kitéve az időjárás viszontagságainak, napsütésnek, esőnek, szélnek, pornak. Mivel a hőcserélőn működés közben nagy mennyiségű levegő áramlik át, és itt nincs szűrő, ami megakadályozza a por beszívását, ezért a sűrűn elhelyezkedő lamellák között a fák szöszei, a por, egyéb szennyeződések lerakódnak, és akadályozzák a levegő szabad áramlását. Ennek hatására a kültéri egység kondenzátora nehezebben adja le a hőt, a kompresszor erőlködik, alacsonyabb lesz a hatásfok, több elektromos áramot fogyaszt, gyorsabban használódik el a készülék. Nagyon fontos a hőcserélő tisztítása, akár a split klíma szétszerelése által is.

Összefoglalva, amennyiben azt szeretnénk, hogy egy split klíma tartósan és egészségünk veszélyeztetése nélkül kellemes komfortot nyújtva üzemeljen, a készülék forgalmazója, illetve telepítője által ajánlott rendszerességgel végeztessük el szakemberrel a karbantartás folyamatát, szem előtt tartva a fent leírtakat.

Kiegészítés:
Gyakran elhangzó érv Ügyfeleinktől, hogy “felesleges még karbantartani, csak párszor kapcsolják be a légkondicionálót egy szezonban, nem használják folyamatosan”. Sajnos ez gombásodás, szennyeződés szempontjából nem sokat számít. Gondoljuk csak végig, mennyi por rakódna a bútorokra egy év alatt a lakásban. A légkondicionáló ezt a poros levegőt keringeti, szűri, naponta akár 30-szor is átkeverve a hűtőbordákon a szoba teljes légmennyiségét. Gyakorlati tapasztalatunk, hogy még egy tiszta lakás esetében is a légkondicionáló tetejét, és a belső részét vastag házipor réteg fedi, amely a légkondicionáló beindításakor egy nedves filmet hoz létre a hőcserélőn.

A karbantartás során mechanikusan, és vegyi úton is semlegesítjük ezt a lerakódást, ellenkező esetben akár egy új készülék is elgombásodhat a hűtési szezon végére.
A kültéri egység hőcserélőjén a szálló por, illetve a nyárfa virágzásakor tömegesen előforduló szöszmösz rakódik le, sokszor filcréteget képezve a kültéri egységen. Karbantartás nélkül a kültéri egység egyre nagyobb áramfogyasztása, és rohamosan csökkenő élettartama valószínűsíthető,  vagy akár a kompresszor leégése is.

A karbantartás mindig megelőzés legyen, ne akkor gondoljunk csak erre, amikor már kellemetlen szagokat érzünk a légkondicionálónk beindításakor!
Mindegyik típusú klíma berendezés esetében a gyári garancia feltétele az időszakos, évente legalább egyszeri karbantartás elvégzése. Szerver helységek esetében – a folyamatos üzem következtében – negyedévente indokolt a klíma tisztítása, ellenőrzése.
Nagyforgalmú utak, körutak mentén telepített berendezések sokkal nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, mivel a szálló por a kültéri, és beltéri egységben egyaránt jelentős mennyiségben megtalálható. Itt akár szezon közepén is érdemes még egyszer klíma karbantartást elvégeztetni.